A világ és ami benne van :)

Myworldtour

Myworldtour

A Bükk kincsei - Rovarok

Bőrfutrinka - Carabus coriaceus

2016. május 24. - Tamás Gergely

A bőrfutrinka a ragadozó bogarak (Adephaga) alrendjébe és a futrinkafélék (Carabidae) családjába tartozik A bőrfutrinka egész Európában elterjedt, kivéve Nagy – Brittaniában, bár létszáma csökken, nem védet faj hazánkban. Élőhelyét tekintve ligetes erdőkben, erdőszegélyek mentén, szárazabb hegyoldalakban, ligetekben, parkokban megtalálható. Méreteit tekintve a bogarak között gigantikus, kb. 4 cm – es kifejlett testhosszával, csak az óriás futóbogár (Procerus gigas) múlja felül.

Mivel ragadozó ezért táplálékának nagy részét különböző bogarak, hernyók, csigák teszik ki, de különböző növényi eredetű táplálékot sem vetnek meg, pl. gyümölcsöket. Főleg éjjel vadászik, de nappal, főleg nedves, esős időben elhagyja rejtekét csigákra, gilisztákra vadászni. Jellemző rá, hogy fedőszárnyai visszafejlődtek, ezért veszély esetén képtelen a repülésre, védekezésül bűzős váladékot fecskendeznek ki.

(Forrás: Wikipedia, http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/10245)

Photo: By (Bükk, Szederbokor, május)

A bejegyzés trackback címe:

https://myworldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr358741130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása