A világ és ami benne van :)

Myworldtour

Myworldtour

Macska látása

2016. május 16. - Tamás Gergely

A macskák látása eltér az emberétől, szemükben jóval kevesebb csap található, amely a színek érzékelésért felelős, viszont sokkal több fényérzékeny pálcika található, amelyek a gyenge fényben való látásért felelnek. A cicák ezért másképp érzékelik a világot, mint mi. A nappali látásuk elmosottabb, sokkal szürkébben látják a világot, mint az ember.

Sötétadaptált (szkotopikus) látásuk viszont sokkal élesebb mint az emberé. Sötétben való látásukat tovább segíti az un. tapetum lucidum, amely egy fényvisszaverő réteg a recehártya mögött. Ez a réteg segít, hogy még több fény jusson el a fényérzékelő pálcikákba, így a macska még élesebben lát az éjszakában. És ez okozza a macskák szemének "világítását" a sötétben, ha rávilágítunk. 

 A következő képek jól bemutatják az ember és a macska látása közötti különbségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://myworldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr78722822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása