A világ és ami benne van :)

Myworldtour

Myworldtour

Jégkocka (IceCube) - a világ legnagyobb neutrínótávcsőve

2016. május 26. - Tamás Gergely

A neutrínó csillagászat az egyik legfiatalabb ága az űrkutatásnak, a Jégkocka ennek a tudományágnak az egyik legnagyobb fegyvere. A neutrínókat nagyon nehéz befogni, A neutrínók olyan elemi részecskék, amelyek csak a gyenge kölcsönhatásban vesznek részt. A leptonok közé tartozó részecskék nagyon gyorsan elvesznek az anyagokon való áthaladásuk során, ezért megfigyelésük rendkívül nehéz. Ezek a semleges részecskék úgy haladnak át a Földön, hogy közben alig lépnek kapcsolatba más atomokkal, így még a legvastagabb acéllapon is észrevétlenül haladnak át, ezért detektálásukra igen különleges módszereket alkalmaznak. 

A Déli - sarkon lévő kristálytiszta légkör igen alkalmas ezen részecskék megfigyelésére. A detektor felépítés egy köbkilométeres jégtömb rejti, amelybe 86 kábel lóg le kb. 2,5 km - es mélységig, és a végükön egy - egy üveg gömbbe rejtett detektor. A 120 db üveggömb több különböző érzékelőt rejt, amelyek különböző típusú sugárzást fognak fel. A neutrínóteleszkóp nemzetközi együttműködésbe jött létre, az ára kb. 280 millió dollár.  (Forrás: Wikipedia, IceCube Detector, 24.hu)

Icecube-architecture-diagram2009.PNG

Photo: Sci - news

A bejegyzés trackback címe:

https://myworldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr818748964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása